Modulaire flexwoningen in Utrecht: snel gebouwd, duurzaam en klaar voor de toekomst

135 hoogwaardige prefabwoningen in slechts zeven maanden
30 april 2025
2 minuten leestijd
fabrieksmatig bouwen

In Utrecht zijn in recordtijd 135 modulaire woningen geplaatst langs het Merwedekanaal. De flexwoningen zijn in slechts zeven maanden gerealiseerd en hebben ondanks hun tijdelijke bestemming een hoogwaardige en permanente bouwkwaliteit. Ze vormen een directe oplossing voor het woningtekort en zijn een voorbeeld van duurzaam, industrieel bouwen.

De Utrechtse woningen zijn gefabriceerd door Daiwa House Modular Europe in Montfoort, op slechts 20 kilometer afstand. Door het gelijktijdig uitvoeren van grondwerk op locatie en productie in de fabriek, werd de bouwtijd flink verkort. "Door dit soort parallelle planning bespaar je zeker de helft van de tijd", aldus Michiel Gieben van Daiwa House.

Prefab bouwen is niet alleen sneller, maar ook milieuvriendelijker. Jan van der Doelen, sectorspecialist Building & Construction bij ING, wijst op het lage energieverbruik, de beperkte stikstofuitstoot en de geschiktheid voor biobased materialen als hout.

Grote ambities en grote uitdagingen

Op dit moment komt ongeveer 20 procent van de nieuwbouw uit de fabriek, het doel van de overheid is om dat aandeel in 2030 naar 50 procent te brengen. Dan zouden er jaarlijks pakweg 50.000 woningen geheel of grotendeels in fabrieken moeten worden gemaakt. Daarvoor is een flinke opschaling nodig. Grote en kleine bouwers zetten er al stevig op in, maar zonder goede planvorming en duidelijke procedures raken fabrieken onderbenut. Vooral bezwaarprocedures, netcongestie en stikstofproblematiek veroorzaken vertraging.

Moderne, duurzame en comfortabele woningen

In tegenstelling tot het verouderde beeld van containerwoningen zijn deze flexwoningen goed geïsoleerd en voorzien van dubbelglas, warmtepompen en zonnepanelen. Ze zijn afgewerkt met houten betimmering of een stalen front, hebben zonwering en zelfs een dakterras met uitzicht over het Merwedekanaal, de Vaartsche Rijn en tot ver over Utrecht.

Actieve gemeenschap

Woonin, de woningcorporatie achter het project, koos voor variatie binnen het complex: naast studio's zijn er ook twee- en driekamerwoningen. Dat bevordert de leefbaarheid en zorgt voor een gemengde bewonersgroep.

De bewoners maken actief deel uit van de gemeenschap. De corporatie heeft in het complex ook 39 statushouders gevestigd. Een vereiste om er te mogen wonen is dat je hen als bewoner wilt ondersteunen. Een professionele 'community manager' begeleidt dit proces. Het complex beschikt over een gemeenschappelijke ruimte met keuken en een handgemaakte tafel, ontworpen door bewoner en voormalig meubelmaker Joris van der Put en gemaakt door Syrische statushouder Tareq Haj Taha, die inmiddels zelf als meubelmaker aan de slag is.

Tijdelijk wonen met permanente waarde

Mocht het project in de toekomst plaats moeten maken voor iets anders, dan zijn de woningen volledig demontabel en herbruikbaar op een andere locatie. Daarmee is dit wooncomplex misschien tijdelijk in zijn huidige functie, maar permanent in waarde.


Bron: Trouw - 23 april 2025
Foto's: Jean-Pierre Jans