Brandweerkazerne van hout: snel, duurzaam en veilig
De brandweer kiest steeds vaker voor houtbouw.

Hoewel houtbouw vaak wordt geassocieerd met brandgevaar, kiezen steeds meer brandweerkazernes juist voor hout. Zo ook de kazerne in Sittard-Oost: een gebouw van 600 m² voor de vrijwillige brandweer.
De gemeente wilde het nieuwe gebied naast de oude brandweerkazerne snel ontwikkelen. De nieuwbouw moest functioneel, sober en duurzaam zijn, met een minimale levensduur van 40 jaar. De voorkeur ging al snel naar houtbouw, vanwege voordelen als snelle bouwtijd, CO₂-opslag, demontabelheid en minder stikstofproblemen. De droge, schone en gestroomlijnde bouwmethode maakte het mogelijk om er met veel vaklieden tegelijk aan te werken. In 10 dagen was het gebouw klaar, dankzij prefab CLT-elementen.
Andere werkwijze
In Nederland wordt nog vaak automatisch voor beton en staal gekozen. Houtbouw vereist een andere denk- en werkwijze. Alleen als het bouwteam volledig achter de aanpak staat, kan deze succesvol worden uitgevoerd. Anders grijpt men snel terug op traditionele methoden.
Hout is voorspelbaar
Hout gedraagt zich bij brand voorspelbaarder dan staal of beton. Verkoolde lagen vertragen het vuur, waardoor het constructief langer stabiel blijft. Hierdoor heeft de brandweer meer tijd om in te grijpen. Het verhoogde brandrisico schuilt in de isolatie van nieuwe gebouwen; hierdoor ontstaat veel meer hitte. Ook wordt vaak bezuinigd op isolatie- en afwerkingsmateriaal en gekozen voor de goedkopere, brandgevaarlijkere opties.
Bron: Dag van de Houtbouw - 11 juni 2025
Foto: Damian Ruitenga (Pexels)